Ce poti face cand copilul tau nu mananca ciuperci? Cam asta este dilema mea cu ciupercile si cu preferintele alimentare ale lui Rares… El nu le mananca de mic, de cand am incercat sa i le dau prima data, undeva aproape de 2 ani. Din cauza texturii cred. De atunci cred ca a mancat de maxim 5 ori, ascunse si blenduite, sa nu le vada 🙁
Asa am ales sa procedez si de aceasta data si am ajuns la o reteta minunata de supa crema dulceaga, in care ciupercile sunt vedeta preparatului, fara a lasa un gust puternic. Gustul l-am ascuns cu ajutorul usturoiului, pe care nu il refuza niciodata, spre bucuria mea.
Va invit sa o incercati macar o data! Sigur o sa va placa 🙂
Pentru aproximativ 6 portii de supa crema :
- 300 g ciuperci pleurotus
- 2 morcovi
- 1 ardei gras rosu
- o ceapa mica
- o radacina de patrunjel
- un catel de usturoi (7-8 graunti potriviti)
Am tocat marunt morcovii, ceapa, patrunjelul si ardeiul pentru a fierbe repede. Le-am pus la fiert in aproximativ 2l de apa (pentru ca a mai scazut la fiert). Intre timp am spalat ciupercile si le-am tocam marunt. Le-am adaugat si pe ele dupa 20 minute de fiert legumele si le-am mai lasat inca 20 de minute. Usturoiul l-am copt aproximativ 15 minute in cuptor si apoi l-am adaugat peste legume, dupa ce am stins focul.
Am blenduit totul intr-o crema fina si asta a fost 🙂
Pentru copii, ciupercile se introduc in alimentatie dupa 12 luni, fiind bogate in proteine, se digera putin mai greu. Se servesc doar la masa de pranz.
Despre pleurotus : Au un continut ridicat de proteine ( intre 33 si 42) care previne hepatita, ulcerul gastric, micsoreaza procentul de colesterol. Datorita proteinei continute si a texturii sale mai este denumita si carne vegetala. Ea contin de asemenea in proportii variabile: potasiu, fosfor , cupru, seleniu, zinc, vitamina D, vitamine din complexul B, fier, calciu. Ciuperca Pleurotus Ostreatus este singurul aliment non animale care contine vitamina D atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea organismului uman si reprezinta de asemenea o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.Studiile mai arata ca ciupercile pleurotus ostreatus au proprietati stimulative organice si cerebrale si sunt remineralizante pentru organismul uman. Pleurotus este bine cunoscut medical pentru beneficiile sale de control cardiovascular, de colesterol, avand activitate anti-tumorala, anti-inflamatoare si antibiotic.
sursa : http://ciuperciterapeutice.ro/pleurotus/