Budinca de mei

Intr-una din zilele trecute am vazut aceasta reteta si m-am decis sa o incerc cat mai repede, fiind in pana de idei pentru micul dejun sau pur si simplu pentru o gustare dulce. Recunosc ca a iesit mai buna decat ma asteptam iar cei mici s-au indragostit de ea. Ii multumesc mult mamicii care a publicat-o si in cazul in care nu stiti reteta o recomand cu drag! O parte dintre retele mele sunt inspirate, uneori modific ingrediente, in functie de ceea ce le place copiilor mei sau ce am in camara. Unele imi apartin, incercand sa combin ce consider ca se potriveste ca si gust sau pur si simplu folosind ce am in casa 🙂
Incerc sa adun pe acest blog acele retete pe care le fac des, chiar daca uneori poate sunt unele banale, pe care le facem toate. Sau acele retete deosebite, pe care nu le facem mereu si care observ ca au succes la nazdravanii mei mici. Neaparat, toate sunt retete sanatoase, cu ingrediente nutritive, incercand mereu sa folosesc produse bio.

Sa revenim la budinca noastra 🙂
Ca si masura am folosit un pahar de 200 ml:

  • 1/3 pahar mei decorticat (am folosit sanovita)
  • 1/2 pahar stafide jumbo aurii
  • 4-5 curmale
  • 1 mar golden
  • 500 ml lapte orez
  • 1 si 1/2 pahar fulgi de ovaz
  • o lingurita unt
  • scortisoara

Seara, inainte de culcare am pus la hidratat curmalele si stafidele in laptele de orez, intr-un borcan de sticla si meiul spalat bine, pus la inmuiat in apa, tot intr-un borcan de sticla.
Dimineata, cum m-am trezit, am scurs meiul, l-am mai spalat in 2-3 ape. Am scurs stafidele si curmalele si le-am blenduit iar laptele de orez in care au stat l-am pus peste mei. Veti observa ca laptele s-a indulcit de la stafide si curmale. E o minunatie!

Punem meiul cu laptele de orez la fiert si il lasam la foc mic 15 minute din momentul in care a inceput sa fiarba.

Intre timp blenduim stafidele si curmalele. Razuim marunt marul. Dam drumul la cuptor, il incingem bine la 180 de grade. Ungem cu unt o forma de tort sau yena, sau ce doriti sa folositi. Cand meiul este fiert adaugam fructele blenduite, marul si fulgii de ovaz. Eu le-am mai dat un blender inainte sa le pun in forma de copt pentru ca am avut fulgi mari de ovaz si cred ca Tudor nu i-ar fi mancat… In functie de cat doriti sa fie de fina budinca blenduiti sau nu. Se da compozitia la cuptor pentru 10-15 minunte. Se lasa la racit si se serveste la mic dejun sau ca si gustare dulce. Puteti regla ulterior cantitatile de fruct sau de fulgi de ovaz, in functie de cum doriti sa fie budinca: mai moale sau mai dulce…Inainte de a o servi pudrati putina scortisoara deasupra.

Recunosc ca nu am incercat niciodata meiul, pana acum, cand citind un articol interesant despre cat este de sanatos mi-a trezit interesul. Si in acelasi articol am gasit si reteta aceasta.
Sa va spun cate ceva despre mei (sursa: http://diversificare.ro/alimente/2012/06/mei-un-superaliment-pentru-super-bebelusi/):

Meiul este bogat în complexul vitaminic B, magneziu, fier, potasiu, fosfor și este o sursă bună de fibre și proteine. Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.
O ceașcă de 180gr de mei fiert conține:
Vitamina A – 5 IU
Vitamina C – 0 mg
Vitamina B1 – .18 mg
Vitamina B2 – .14 mg
Folat – 33 mcg
Potasiu – 108 mg
Fosfor- 174 mg
Magneziu – 77 mg
Mangan – 0.47 mg
Calciu – 5 mg
Sodiu – 3 mg
Fier – 1.09 mg
Meiul se poate introduce în alimentația bebelușilor în jurul vârstei de 6-8 luni. Oricum, ca în cazul oricărui aliment nou, este bine să aveți o discuție cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile.