Parenting neconditionat

Inca din adolescenta imi placeau copiii. Unde vedeam copii micuti eram si eu. Imi placea sa ii tin in brate si imi imaginam cum va fi cand voi fi mama. Insa stiam, chiar de la acea varsta, ca nu este usor… Imi imaginam doar ca va trebui sa am zi si noapte grija de minunea mica, fara sa imi dau seama cate alte greutati ma asteptau si fara sa ma gandesc ca vor fi momente cand ma voi simti la capatul puterilor.

Acest lucru l-am experimentat mai tarziu, cand am devenit mama. M-au incercat atatea sentimente in ultimii 5 ani… Nici nu stiam ca pot simti atatea, la un asa scurt timp unul dupa altul : teama, dezorientare, epuizare, oboseala dar si o fericire enorma.

Nu ne nastem mame! Nu ne invata nimeni cum trebuie sa fim, cum sa ne educam copiii. Ne ghidam dupa niste pricipii, dupa niste dorinte, incercand ca fiecare discutie pe care o avem cu cei mici sa fie constructiva si sa ii ajute sa fie oameni buni. Insa nu in toate momentele gasim puterea sa iubim neconditionat copilul si sa il plasam in centrul universului nostru. Uneori ne simtit atat de coplesite incat gasim solutia intr-o pedeapsa, intr-o vorba pe un ton mai ridicat, fara sa ne dam seama ca toate lucrurile acestea il afecteaza si ii diminueaza increderea de sine incet, incet. Ca ne indepartam singure de copilul nostru cu fiecare minut de pedeapsa care trece si ca singurul lucru de care are el nevoie este iubirea noastra si tonul cald cu care ii explicam unde a gresit, fara sa il respingem si sa il facem sa se simta mai putin iubit.

Daca as fi citit aceasta carte cand inca eram insarcinata ( si aveam si timp gramada sa o fac ), probabil as fi facut mai putine greseli si as fi stiut ca pedepsele, recompensele si alte modalitati prin care am incercat sa ii controlez, nu sunt solutii. Ci ii invata pe copii ca sunt iubiti doar cand fac ceea ce ne dorim noi, desi nu asta mi-am dorit sa le transmit…
Insa niciodata nu este prea tarziu sa le aratam iubirea neconditionata si cred ca avem timp sa ne indreptam comportamentul fata de copii oricand, pentru ca ei sunt acolo, asteapta dragostea noastra.

Va recomand cu drag cartea, Parenting neconditionat ( Alfie Kohn) pentru ca ne ajuta sa ne recladim o relatie trainica cu copilul nostru, o relatie bazata pe iubire neconditionata. Daca doriti sa o comandati o puteti gasi aici.
Iar aici gasiti varianta in engleza.