Igiena bebelusului

Cred ca toate ne-am documentat inainte sa nastem cum se face igiena nou-nascutului. Parea ca ne pierdem in atatea detalii, ca nu o sa putem retine atatea chestii…Slava domnului ca ne invata din maternitate ce trebuie sa facem, exista medicul pediatru care ne va invata si el ce este de facut, avem o groaza de informatii la indemana.

Eu am urmat indicatiile date de neonatolog si anume:

  • igiena ochilor : cu ser fiziologic si comprese sterile, de 2 ori pe zi
  • igiena gurii : cu glicerina boraxata si comprese sterile (de cate ori era nevoie si vedeam limba si obrajii incarcati, minim o data pe zi)
  • igiena urechilor : la interior steregeam dupa baita cu coltul prosopului iar pavilionul urechii il curatam cu batul de urechi
  • igiena scutecului : spalat cat mai des, dupa fiecare scaun. daca apare iritatia de scutec exista multe creme minune, de la cele preparate in laborator ,pe baza de zinc, pana la nivea, sudocrem. fiecare copil prefera alta, in functie de piele…
  • igiena buricului : mentionez ca i-am facut baie normal chiar si inainte de a-i cadea buricul. sunt tot felul de controverse, daca e bine sau nu sa il spalam in zona buricului… eu am facut-o… dupa ce i-a cazut l-am sters dupa baita cu betadina. si pentru ca a avut un buric foarte gros, timp de 3-4 zile i-l impingeam in interior si puneam deasupra un plasture mare. si i s-a vindecat foarte frumos si este in interior…
Acum, pentru ca are deja 6 luni, nu mai urmam toti acesti pasi. Il spal pe fata cu o lotiune micelara pentru copii, pe manute il spal cu apa, la chiuveta. Si de doua ori pe zi aplic o crema hidratanta (bioderma-atoderm) deoarece are o fata uscata si altfel poate face usor dermatita de contact.
Mai jos va prezint si niste sfaturi avizate, din cadrul cursului de puericultura:

Când vine vorba de igiena urechilor, spunem un NU hotărât beţisoarelor de urechi copilaşului, indiferent de vârstă sau adultului. Beţisoarele pot fi folosite pentru a şterge pavilionul urechilor, în nici un caz în interiorul lor. Urechile trebuiesc spălate zilnic, ca orice alt organ al corpului nostru, aşa că nu evitaţi contactul cu apa, de teama unei presupuse otite!
Şansele să apară otita cresc atunci când urechile copilului nu sunt spălate, pentru că în timp se formează  dopul de ceară. După baiţă, e important să ştergeţi corect urechile copilului răsucind capătul unei bucăţi de tifon sau capătul unui prosopel cu care veţi şterge doar pavilionul extern al urechii.

Cînd vine vorba de igiena ochilor la bebeluş, apar din nou controversele. Datorită faptul că bebeluşii nu au lacrimi în primele luni de viaţă, poate chiar până la vârsta de un an, canalul nazo-lacrimal fiind închis, ochişorii lor vor fi şterşi din interior spre exterior. Cu apariția lacrimilor procesul va fi invers, dinspre exterior spre interior.
Este posibil să facă conjunctivită la început, datorită lipsei lacrimilor care au ca şi scop spălarea ochilor. Şi atunci intervenim noi, cu o igienă riguroasă zilnică asta însemnănd că le vom spălă ochişorii zilnic sau ori de cate ori e nevoie.

Şi ajungem la igiena nasucului… Nu folosiţi folositi pompele care se ataşează la aspiratorul casnic sau cele electrice. Ne ocupăm în mod special de igiena nasului, când năsucul este înfundat şi atunci vom folosi ser fiziologic şi o pompă manuală. Dacă folosim în mod repetat pompele electrice sau cele care se ataşează aspiratorului cu intenţia de a aspira toate mucozităţile şi de a curăţa năsucul, vom descoperi că nu facem altceva decăt să înmulţim secrețiile nazale – acesta fiind modul de protecție a nasului de factorii externi nocivi (praf, microbi, etc.)

Igiena orală se face încă din prima zi de viaţă.  În cazul bebeluşilor, avem nevoie de un degetar siliconat sau cu o bucaţică de tifon rulat pe deget şi înmuiat în apă cu care vom curăţa guriţa în interior peste tot: pe limbuţă, deasupra, dedesupt, pe gingii, pe interiorul obrajilor, astfel încât interiorul guriţei să rămână curat, rozaliu. În cazul în care după acest periaj  rămân pete albe, e vorba despre candidoza orală care apare la bebeluşi și care trebuie tratată!

Lucrurile sunt simple: nu neglijaţi să ştergeţi urechiuşele şi ochişorii copilaşului, să interveniţi cu ser fiziologic şi o pompă manuală atunci când năsucul e infundat, iar guriţa trebuie spălată în fiecare zi.

sursa : http://cursdepuericultura.ro